Un ceas… de vă lasă gura apă

Ne puteți enumera câteva materiale neobișnuite folosite la fabricarea ceasurilor? Veți spune hârtie, lemn, discuri de vinil, chiar linguri de plastic, dar ce ziceți dacă vă prezentăm unul la care, cu siguranță nu v-ați fi gândit niciodată? Ce părere vă face un ceas din… brânză? Nu râdeți, acest ceas chiar există și a fost inventat, unde altundeva, dacă nu în Elveția. Producătorul elveţian de ceasuri M. Hoser & Cie a lansat un model, numit Swiss Mad Watch, a cărui carcasă este realizată dintr-un sortiment de brânză numit ”Vacherin Mont d’Or medaille d’or”. Nu vă gândiți că este de unică folosință, iar că mirosul caracteristic al acestui aliment vă va însoți pretutindeni dacă alegeți acest ceas. Pentru a rezista la şocuri şi uzură, creatorii lui au luat în calcul și aceste neajunsuri și atunci carcasa acestuia este acoperită cu răşini speciale.

ceas branza 1

Picture 1 of 5

Ceasul a fost realizat ca o formă de protest împotriva unei noi legi care afectează producătorii elveţieni de ceasuri. Potrivit creatorilor lui, aceştia sunt obligaţi acum să realizeze 60% din valoarea unui ceas (componente, materiale, cercetare, dezvoltare) în Elveţia, faţă de 50% înainte. În cazul M. Hoser, 95% din valoarea produselor provine din Ţara Cantoanelor. Potrivit firmei, noua lege care se aplică ceasurilor „Swiss made” este prea ”blândă”, nu schimbă aproape nimic şi lasă loc de interpretare. M. Hoser este de părere că un ceas care poartă eticheta „Swiss Made” – acel simbol al calității, poate avea doar partea de cercetare şi dezvoltare făcută în Elveţia, iar el să fie asamblat în China.


Prin urmare, potrivit lui Edouard Meylan, şeful companiei, care s-a născut în satul în care se produce şi brânza folosită în construcţia ceasului, ” ceasul nostru este un mesaj clar pentru industria de ceasuri elveţiană, pentru autorităţi şi entuziaşti: marca Swiss Made nu mai înseamnă nimic”.

Creatorii ceasului din brânză nu au neglijat niciun aspect atunci când a fost vorba de creația lor. Astfel, cureaua ceasului este realizată din piele de vacă, iar cadranul roşu cu marcaje albe este inspirat de steagul elveţian. Dar am uitat să vă spunem ce era mai important: prețul. Ei bine, dacă vă gândiți că sunteți destul de extravagant pentru a vă lăuda că sunteți posesorii unui astfel de ceas, vă recomandăm să vă mai gândiți, în afară de faptul în care vă prisosește un milion de dolari. Pentru că atât costă dispozitivul de măsurare a timpului realizat din brânză.

Cei care nu îşi permit să dea în jur de un milion de dolari pe un ceas pot opta pentru versiunea „low-cost” a Swiss Mad Watch, care nu include brânză şi costă aproximativ 17.000 de euro. Creatorii lui spun că în cazul în care ceasul din brânză se vinde totuşi, banii vor fi folosiţi pentru susţinerea producătorilor independenţi de ceasuri din Elveţia.Ai ceva de adăugat?...

*