Cele mai bune ceasuri automatice

Toți cunoscătorii de ceasuri știu că există pe piață ceasuri care au 3 tipuri diferite de mecanisme: ceasurile mecanice, ceasurile automatice și ceasurile cu mecanism quartz.

Ceasurile mecanice au un farmec aparte și au fost considerate dintotdeauna un simbol al prestigiului și al bunului gust. Ceasurile mecanice de calitate pot dura chiar și o viață dacă sunt întreținute corespunzător. Un alt avantaj al ceasurilor mecanice este faptul că pot fi foarte ușor citite, având în vedere că mișcarea arătătorului secundar este una fluidă, spre deosebire de ceasurile cu mecanism quartz, ce au o mișcare sacadată. Printre dezavantajele ceasurilor mecanice putem aminti faptul că au un preț destul de mare, mai ales în cazul ceasurilor mecanice de calitate și necesită lucrări de întreținere realizate de ceasornicare specializați o dată la aproximativ 5 ani. În plus, ceasurile mecanice sunt mult mai sensibile la șocuri, motiv pentru care trebuie purtate cu foarte mare atenție.


Ceasurile cu mecanism quartz sunt mult mai practice, și chiar mai precise decât ceasurile mecanice. Acest tip de ceasuri se găsește în diferite modele și stiluri, potrivite pentru orice ocazie. Un avantaj al acestor ceasuri este faptul că funcționează cu ajutorul unei baterii, motiv pentru care este mult mai comod să ai un ceas cu mecanism quartz decât unul mecanic, care trebuie să fie întors în fiecare zi. În plus, ceasurile cu mecanism quartz nu au nevoie de revizii, ci doar de schimbarea bateriei atunci când se termină. Dacă ar fi să numim un singur dezavantaj al ceasurilor cu mecanism quartz, acela ar fi rezistanța redusă. Dacă ceasurile mecanice pot dura chiar și o viață, ceasurile cu mecanism quartz se pot strica destul de repede din cauza uzurii și a fiabilității reduse a componentelor folosite.

Ceasurile automatice funcționează tot după principiul ceasurilor mecanice, cu diferența că în cazul ceasurilor automatice, acul este tensionat de un disc numit rotor astfel încât atunci când ne mișcăm mâna, se reglează și ceasul. Principiul funcționării ceasurilor automatice a fost inventat undeva prin anii 1770 și a fost folosit mulți ani doar pentru ceasurile de buzunar. Abia prin anii 1920 a început să fie introdus acest principiu și în cadrul ceasurilor de mână.

Utilizarea ceasurilor automatice este extrem de comodă, având în vedere că tot ce trebuie să faci ca să păstrezi ceasul în stare de funcționare este să îl porți zi de zi. Mai mult decât atât, spre deosebire de ceasurile mecanice, un ceas automat are o precizie mai ridicată. Deci într-un ceas automatic poți regăsi precizia unui ceas cu mecanism quartz și prestigiul dat de un ceas mecanic.

Se pune des întrebarea ”Care este cel mai bun ceas automatic?”. Răspunsul la această întrebare este pur subiectiv. Există persoane care susțin că cele mai bune ceasuri automatice sunt cele confecționate de marile branduri. De cealaltă parte, există persoane care consideră că cele mai bune ceasuri automatice sunt fabricate de producători vechi, cu o anumită istorie sau un anumit prestigiu. Mai există și oameni pentru care contează doar prețul, iar aceia consideră că cele mai bune ceasuri automatice sunt cele care au un preț pe măsură, care nu este accesibil chiar tututor.

Însă, specialiștii au alcătuit un top al celor mai bune ceasuri automatice. Prin urmare, dacă vrei să fii la modă acest an, asigură-te că în colecția ta ajunge un ceas din următorul top 5 al celor mai bune ceasuri automatice!

  1. Ceasul automatic CX Swiss Military Argonaut 1000 – 1916

Cel mai bun ceas automaticPrimul pe lista celor mai bune cesauri automatice din lume este acest ceas elvețian cu un grad înalt ce precizie, ce uimește atât prin rafinament, cât și prin atenția la detalii cu care a fost confecționat. Ceasul este recomandat mai ales colecționarilor, el fiind numit de către mulți specialiști un simbol al luxului suprem. Ceasul are un cadran din oțel inoxidabil, de 46 de milimetri și grosime de 20 de milimetri. Are un afișaj analog și are în componența sa două cronometre, atât în minute, cât și în secunde, și o funcție de măsurare a adâncimii apei.

După cum spuneam, acest ceas automatic a fost realizat cu o mare atenție la detalii. Astfel, materialul din care a fost realizat geamul are proprietăți antireflex, iar carcasa ceasului are un grad mai de rezistență la apă, de 100 ATM. Totodată, materialul din care a fost realizat ceasul este unul extrem de rezistent la șocuri.

Acest ceas elvețian este produs într-o ediție limitată și a fost considerat de mulți specialiști unul dintre cele mai bune ceasuri automatice produse vreodată de către o companie elvețiană.

  1. Ceasul automatic Calvaneo 1583 Astonia 70GT Limited

Tot din categoria celor mai bune ceasuri automatice intră și acest ceas bărbătesc, produs tot în ediție limitată. Ceasul are un cadran din oțel inoxidabil, și o carcasă care conține zone transparente prin care sunt dezvăluie bucăți mici din mecanismul automatic aflat la interior. Pe lângă afișarea orei, ceasul mai afișează și calendarul. Cureaua acestui ceas este din realizată din piele și se potrivește perfect cu designul ceasului.

Spre deosebire de ceasul automatic de pe primul loc, care era potrivit mai ales pentru evenimentele oficiale sau elegante, acest ceas se potrivește mai mult persoanelor active, pasionate de sport, având în vedere combinația de culori: albastru, negru și portocaliu.

  1. Ceasul automatic Engelhardt Constantine Gold Beige

Următorul pe lista celor mai bune ceasuri automatice este acest ceas de mână bărbătesc, cu afișaj analogic. Acest ceas iese în evidență prin aspectul său vintage, având un cadran realizat din oțel și cu elemente placate cu aur galben și alb și un geam ultra rezistent realizat din cristal mineral. Un lucru interesant este că acest ceas are o rezistență la apă de 3 ATM, dar mai mult din motive de protecție. Practic, producătorii au introdus această rezistență la apă pentru a proteja mult mai bine ceasul împotriva stropirilor accidentale. Ceasul are o curea din piele naturală, maro, cusută manual, și o încheietoare aurită, care completează acest aspect vintage al ceasului. Acest ceas se încadrează în categoria ceasurilor ce pot fi purtate în cadrul evenimentelor elegante, fiind accesoriul care îți va pune în valoare ținuta.

  1. Ceasul automatic Engelhardt Adonia Steel Black

Pe locul patru al celor mai bune ceasuri automatice din lume se situează acest ceas cu un design mai sport, casual am putea spune. Ceasul are o carcasă de culoare neagră, cu elemente gri-argintiu. Cadranul și afișajul sunt de asemenea de culoare neagră, cu cifre numerice albe, pentru a ușura citirea ceasului. Un motiv pentru care spuneam că acest ceas se încadrează în categoria ceasurilor sport, casual, este reprezentat de dimensiunile lui. Carcasa are o dimensiune destul de masivă, după cum spun specialiștii, de 47 de milimetri și o grosime de 17 milimetri. Cureaua este din piele naturală, cusută manual.

  1. Ceasul automatic Seiko SNXS75K

Ultimul pe lista celor mai bune ceasuri automatice din lume este acest ceas clasic, gri argintiu, cu afișaj analog. Ceasul este unul mai finuț, cu dimensiuni mai reduse, fiind potrivit atât unui stil clasic, cât și unui stil elegant. Lucrul care iese cel mai mult în evidență în cazul acestui ceas este geamul Hardlex, patentat de compania Seiko, un tip de cristal mineral durificat. În comparație cu safirul, Hardlex-ul se zgârie mai ușor, dar este mult mai rezistent la impact. Acest ceas are o carcasă și o curea din oțel inoxidabil, cu un aspect lucios și elegant.

După cum spuneam, mecanismul automatic presupune purtarea ceasului în permanență pentru a se putea încărca și pentru a funcționa corespunzător. Însă, ce se întâmplă atunci când achiziționăm un ceas cu o valoare destul de mare, pe care îl purtăm doar o dată pe an, la evenimente cu adevărat speciale? Cum păstrăm ceasul în perfectă stare de funcționare?

Există așa numitele dispozitive de întoarcere a ceasurilor automatice, care te pot scoate din impas. Însă, specialiștii susțin că folosirea acestor dispozitive pot avea anumite riscuri. Spre exemplu, ceasurile automatice nu au un mecanism prin care să te anunțe când ați întors ceasul la maxim și riscați să deteriorați ceasul dacă folosiți dispozitivul prea mult timp. Mai mult decât atât, folosind mereu dispozitivul de întoarcere, riști să uzezi coroana și mecanismul și în cele din urmă să strici ceasul. Pentru a rezolva aceste probleme, specialiștii au introdus pe piața cutia specială pentru ceasurile automatice.

Cutiile speciale pentru ceasuri automatice învârt ceasul fără să execute o forță de frecare asupra coroanei și într-un ritm apropiat de mișcările naturale ale mâinii. În acest fel, se reduce uzura mecanismului coroanei și se prelungește durata de viață a ceasului. Cutiile pentru ceasuri automatice învârt mecanismele după programe concepute în cicluri care alternează momentele de mișcare cu cele de pauză. Odată ce ai selectat programul, nu va mai fi nevoie să intervii. Nu trebuie să îți faci probleme că ceasul nu va mai funcționa la fel de bine. Specialiștii și producătorii acestor dispozitive ne asigură că în urma folosirii acestor cutii de întoarcere a ceasurilor automate, ceasul va funcționa la fel de bine și nu vor exista decalaje.

În concluzie, dacă vrei să investești bani într-un ceas automatic, ar fi bine să te gândești să îi asiguri și condițiile optime de funcționare. Degeaba dai zeci de mii de Euro pe cel mai mai bun ceas automatic din lume (în viziunea ta) dacă îi porți o singură dată la un eveniment și apoi îi pui într-o cutie simplă de bijuterii. S-ar putea să ai surpriza ca data viitoare când vrei să îl porți, ceasul să nu mai funcționeze! Și nu uita, se merită să investești într-un ceas automatic deoarece el este un simbol al luxului și al statutului social uneori.Ai ceva de adăugat?...

*