DESPRE CEASURI

Ceasul a devenit un accesoriu de nelipsit din garderoba noastră. Fie că vorbim de un ceas de damă, sau de unul bărbătesc, acesta ne completează sau chiar ne poate scoate din anonimat o anumită ținută. Dacă cu secole în urmă, ceasul era folosit doar ca instrument de măsurare a timpului, astăzi putem spune că ceasul a devenit în unele situații un simbol al prestigiului și al statutului social.

Este important să știi să alegi ceasul potrivit evenimentului la care participi. Dacă vrei să îți achiziționezi un ceas nou, sunt multe elemente de care ar trebui să ții cont, dar pe primul loc, neluând în considerare prețul, se situează tipului ceasului și tipul mecanismului.

Tipuri de ceasuri

Dacă vrei să îți achiziționezi un ceas, primul lucru la care ar trebui să te gândești este ce tip de ceas ți se potrivește. Ai de ales între ceasurile elegante, moderne, sport sau cele de prestigiu.

Ceasurile elegante se evidențiază prin liniile și materialele clasice. Spre exemplu, majoritatea ceasurilor elegante au curea din piele naturală, au culori estompate, cadranul fiind alb sau negru. Cadranul este unul clasic, cu numerotare tradițională, care nu iese în evidență prin elemente de decor. Aceste ceasuri clasice sunt potrivite pentru traiul de zi cu zi, dar se potrivesc la fel de bine și la evenimente speciale.

Ceasurile moderne adoptă un stil minimalist, care iese în evidență tocmai prin simplitatea lui. La prima vedere, un ceas modern se asemănă cu ceasul elegant, casual, dacă luăm în considerare caracteristicile sale. Ceasurile moderne au forme simple, curele discrete, din piele neagră de obicei, culori estompate și cadran simplu, minimalist. Spre deosebire de ceasurile elegante, unde aspectul contează într-o măsură destul de mare, în cazul ceasurilor moderne, accentul este pus pe funcționalitatea ceasului, și nu pe aspect.

Ceasurile sport diferă foarte mult de ceasurile moderne în primul rând structura lor masivă. Ceasurile sport sunt realizate din materiale rezistente la apă sau la șocuri, ele fiind destinate persoanelor active. Dacă vorbim de culori, ceasurile sport adoptă culori cât mai intense, țipătoare câteodată. Rareori găsim în această categorie ceasurile albe, negre sau maro. În cazul acestor ceasuri, un lucru important este dat de funcțiile acestuia, majoritatea fiind prevăzute cu cronometru, senzor de scufundare, cronograf și multe altele.

Ceasurile de prestigiu reprezintă un accesoriu reprezentativ pentru clasa socială. Acest tip de ceasuri are o valoare recunoscută la nivel mondial și are preț pe care nu și-l poate permite oricine. Din această categorie de ceasuri fac parte ceasurile foarte rare, ceasurile unicat sau cele realizare manual în întregime și ceasurile de lux. Ceasurile de prestigiu pot adopta un design atât elegant, cât și sport, și reprezintă un simbol al luxului, motiv pentru care acest tip de ceasuri îl regăsim la diverse celebrități sau oameni de afaceri influenți.

Tipuri de mecanisme

Un alt lucru pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când alegi un ceas este tipul de mecanism: mecanic, quartz sau automatic?

Când ne gândim la ceasurile mecanice, ne vine în minte probabil imaginea bunicului care îți rotea cheița în fiecare zi pentru a păstra ceasul în stare de funcționare. Ceasurile mecanice fac parte din categoria de ceasuri ce ilustrează tradiția, prestigiul și exclusivitatea. Există în zilele noastre specialiști care consideră că ceasurile adevărate sunt doar cele cu mecanism mecanic. Ceasurile cu mecanism mecanic au o istorie impresionantă, ele păstrându-și până în zilele noastre același sistem format din roți dințate, arcuri, șuruburi și alte elemente care asigură funcționalitatea perfectă a ceasului. Dacă vrei să îți achiziționezi un astfel de ceas, ar trebui să îți pregătești mai mulți bani, deoarece acest tip de ceasuri reprezintă o investiție. Spre exemplu, un ceas mecanic elvențian, de la firma Aerowatch poate ajunge chiar și la 11.320 lei.

Ceasurile cu mecanism automatic au în componență același mecanism mecanic, dar ele îți ușurează munca prin simplul fapt că nu necesită o rotire a cheiței în fiecare seară, ele luându-și energia necesară pentru funcționare din mișcarea mâinii purtătorului. Ceasurile automatice au în componență și un rotor, care se învârte odată cu mișcarea mâinii, asigurând în acest fel funcționarea ceasului. Un lucru interesant este faptul că primul ceas de acest tip a fost fabricat pentru prima dată în anul 1777 și necesita o plimbare de 15 minute pe jos pentru a încărca ceasul complet.

Ceasurile cu mecanism quartz sunt cele mai folosite, având și precizia cea mai mare, mai mare și decât a ceasurilor mecanice. Ceasurile quartz sunt preferate de mulți cumpărători și datorită prețului mic. Acest tip de ceasuri funcționează cu ajutorul unei baterii, care trebuie schimbată periodic și sunt potrivite mai ales pentru activitățile de zi cu zi. Dacă însă vrei să impresionezi la un eveniment special, te sfătuim să alegi un ceas mecanic, deoarece acesta se va bucura de o apreciere mult mai mare.

Îți poți da seama de mecanismul unui ceas după secundar: dacă acesta avansează cursiv, ceasul este mecanic, dacă în schimb, avansează în pași, ceasul are un mecanism quartz.

Cum interpretăm caracteristicile unui ceas?

În momentul în care vrei să îți cumperi un ceas nou, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să studiezi cu atenție caracteristicile ceasului deoarece aceste reprezintă un indicator al calității. Te poți lovi de multe ori de anumite caracteristici pe care nu știi cum să le interpretezi, de aceea, în continuare, am pregătit un glosar cu explicarea principalelor caracteristici pe care ar trebui să le iei în considerare în alegerea unui ceas:

Rezistența la apă: se măsoară în ATM (presiunea la care poate rezista ceasul). Există mai multe tipuri de rezistență la apă:

3 ATM – ceasul rezistă la stropiri întâmplătoare, dar nu este recomandat a fi utilizat în preajma unei surse de apă
5 ATM – ceasul rezistă la duș și la spălat pe mâini
10 ATM – ceasul rezistă la înot de suprafață și sărituri în apă
20 ATM – ceasul rezistă la sporturi acvatice și la scufundări

Material geam: safir, cristal mineral sau plastic. Din acest punct de vedere, ar trebui să alegi safirul, acesta fiind un material mai dur, dar și mai rezistent în același timp.

Bezel: inel din jurul geamului ceasului, utilizat pentru prinderea geamului de carcasa ceasului. De multe ori, mai ales dacă vorbim de ceasurile de damă, acesta poate fi încrustat cu pietre.

Material carcasă: oțel inoxidabil, alamă, aluminiu, ceramică, plastic. Cel mai rezistent metal pentru carcasa ceasului este oțel inoxidabil, de preferat placat cu PVD (înveliș de finisare extrem de durabil).

Sistem de închidere: cataramă tip fluture (cunoscută ca și catarama invizibilă, deoarece atunci când este închisă este aproape insesizabilă, iar atunci când este deschisă, seamână cu un fluture), brățară elastică, cataramă cu arici, cataramă standard, cataramă tip bijuterie.

Cronometru: ceasul prezintă o certificare pentru precizie.

Cronograf: cadrane secundare utilizate de obicei pentru funcția de cronometru.

Tahimetru: funcție oferită de unele ceasuri de mână cu afișaj analog, prin intermediul căreia se pot calcula viteze, lungimi și alte mărimi dependente de timp.

Având toate aceste noțiuni clare, ar trebui să fie o decizie ușoară alegerea unui ceas.

Întreținerea ceasurilor

Nu este de ajuns doar să îți achiziționezi un ceas, să îl porți la evenimentele speciale și atât. Un ceas trebuie întreținut, ca orice alt accesoriu. Am pregătit pentru tine o listă cu câteva reguli care trebuie respectate pentru a fi sigur că ceasul tău va funcționa corespunzător multă vreme de acum înainte.

În primul rând, ar trebui să știi deja că ceasurile mecanice trebuie armate cu grijă o dată la 24 de ore, întotdeauna la aceeași oră. Nu uita să întorci cheița chiar dacă nu ai mai folosit ceasul de multă vreme, pentru a-l păstra într-o stare perfectă de funcționare. Dacă vorbim de ceasurile automate, care necesită mișcarea mâinii pentru a funcționa, este recomandat să îl ajustezi manual dacă nu îți propui să îl porți în fiecare zi. Ceasurile quartz nu presupun formarea unui ritual zilnic, în cazul lor situația fiind mai simplă. În momentul în care bateria s-a terminat, ea trebuie înlocuită. Dacă nu folosești ceasul prea des, recomandăm să scoți bateria din ceas, pentru a evita scurgerile de acid din baterie și defectarea ceasului.

Un lucru important este să ne menținem ceasul curat, fapt ce contribuie semnificativ la buna lui funcționare. Pentru acest lucru, este necesar să urmezi următoarele reguli:

Folosește un material textil pentru a șterge transpirația sau apa de pe ceas sau carcasă pentru a evita deteriorarea rapidă a ceasului
În cazul în care ai un ceas cu o brățară metalică, este indicat să o cureți periodic cu ajutorul unei periuțe de dinți și a apei cu săpun.
Depozitează ceasul într-o cutie specială, și nu împreună cu alte accesorii sau bijuterii
Ceasurile din oțel inoxidabil trebuie curățate corect, altfel riști să te confrunți cu rugina
Nu expune ceasul la temperaturi extreme, spre exemplu, în zilele caniculare sau geroase
Evită contactul îndelungat cu razele soarelui deoarece pot duce la decolorarea cadranului ceasului
Nu alătura ceasul de telefoane sau calculatoare deoarece câmpurile magnetice puternice îl pot deregla
Nu expune ceasul la șocuri, mai ales dacă acesta nu are un design special, rezistent la șocuri
Chiar dacă ceasul este rezistent la apă, nu recomandăm să intri cu el în apă sărată
Evită contactul ceasului cu diferiți solvenți, detergenți sau chiar parfumuri

În concluzie, tot ce trebuie să știi despre ceasuri se rezumă în principal la tipul ceasului și tipul mecanismului, restul fiind caracteristici ce determină calitatea ceasului. Dacă te gândești să îți achiziționezi un ceas nou, o poți face din fața calculatorului, printr-o simplă navigare pe diverse site-uri. Spre exemplu, magazinul online watchshop.ro oferă o gamă largă de ceasuri de mână, de toate tipurile și pentru toate categoriile, de bărbați sau de damă.

Cele mai bune ceasuri mecanice

Cele mai bune ceasuri mecanice

Cele mai bune ceasuri mecanice sunt, de departe, cele realizate de elvețieni, care au o experiență de peste un secol în acest domeniu (mecanismele sunt complexe, realizate din roți dințate, pinioane, șuruburi, pârghii care se îmbină armonios și funcționează la unison). Un aspect destul de important legat de aceste tipuri […] mai mult »

Cel mai bun ceas din lume

Te-ai întrebat vreodată care este cel mai bun ceas din lume? Și, de fapt, care sunt criteriile care transformă un ceas, dintr-un simplu obiect, care indică timpul, într-un mecanism potrivit, care să atragă priviri sau să indice statutul posesorului? În acest articol, încercăm să găsim un răspuns la toate întrebările […] mai mult »

Dacă vrei să îi faci cadou iubitei tale un ceas trebuie să ții cont de aceste sfaturi

Dacă vrei să îi faci cadou iubitei tale un ceas, foarte bine! Indiferent dacă e ziua ei sau pur și simplu vrei s-o surprinzi, la decizia ta venim cu câteva sfaturi și sugestii, menite să transforme cadoul într-unul perfect, care nu va arăta doar timpul ci va rezista și în […] mai mult »

7 criterii de care să ții cont ca să alegi un ceas bun

Există cel puțin 7 criterii de care să ții cont ca să alegi un ceas bun, în cazul în care te gândești să-ți achiziționezi unul, astfel încât acesta să te slujească vreme îndelungată, fără a fi nevoit să faci o mulțime de drumuri pe la ceasornicării. În zilele noastre, un […] mai mult »

Topul celor mai cunoscute firme de ceasuri

Când spui arta preciziei te gândeşti la ceasuri.Aceste accesorii sunt de departe unul dintre cele mai frumoase accesorii pe care le poţi avea, sau oferi cadou cuiva. Când vine vorba de accesorii de lux primul lucru pe care îl ai în vedere este măiestria cu care toate acele firme de […] mai mult »